Анонс [21.04.2016] Міжнародний форум "Уроки Чорнобиля - для ядерної безпеки світу"

Міжнародний форум "Уроки Чорнобиля - для ядерної безпеки світу"
21-23 квітня 2016 року, НТУУ "КПІ"

26 квітня виповнюється 30 років з того моменту, коли світове співтовариство почуло слово "Чорнобиль", що стало синонімом страшної техногенної катастрофи й величезної екологічної біди світового масштабу.

Це були непрості 30 років героїчного подвигу великої кількості людей. Наслідки однієї з найбільших техногенних катастроф відчув увесь світ, тому її 30-та річниця не повинна залишитися непоміченою.

На даний час Чорнобильська АЕС зупинена, виконуються роботи із зняття станції з експлуатації, на промисловому майданчику зведені об’єкти з поводження з радіоактивними відходами, будується сховище відпрацьованого ядерного палива. Активно ведеться спорудження нового безпечного конфайнмента, який надійно ізолює зруйнований енергоблок Чорнобильської АЕС від навколишнього середовища. Не викликає сумнівів, що в 2017 році новий безпечний конфайнмент буде встановлено в проектне положення.

Всі ці проекти стали можливими завдяки значній фінансовій і технічній допомозі міжнародного співтовариства.

Наступним, остаточним етапом подолання наслідків Чорнобильської катастрофи має стати створення інфраструктури для переробки нестабільних конструкцій та їх демонтаж, видалення паливомістких матеріалів з об’єкта «Укриття» і їх надійне захоронення. Враховуючи, що проектний строк експлуатації об’єкта "Укриття" закінчується в 2023 році, а також його сучасний стан, ці роботи необхідно починати невідкладно.

На жаль, на сьогоднішній день Україна самостійно не в змозі вирішити ці проблеми на потрібному рівні.

В квітні 2016 року планується проведення Міжнародного форуму "Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу" із залученням широкого загалу вчених, політиків та громадськості.

Оскільки проведення форуму припадає на дні 30-ї річниці Чорнобильської трагедії, включення до його програми питань зміцнення ядерної безпеки в Україні і в світі та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи створить умови для більш активного залучення світового співтовариства до вирішення проблем, які ще залишаються нерозв'язаними.

Форум надасть імпульс початку обговорення нового етапу міжнародного співробітництва, спрямованого на спільну реалізацію заходів остаточного перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему

За інформацією Департаменту міжнародного співробітництва НТУУ "КПІ"

Read 753 times